ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
ΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥΣ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΥΡΓΑΔΙΚΙΩΝ, ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ
“ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ”

Άγιος Νικόλαος, Χαλκιδική
Greek
English
German
Russian

Menu:

about pages :

Οι σελίδες αυτές είναι μία πρωτοβουλία του σωματείου τουριστικών καταλυμάτων "ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ " για την προώθηση και παρουσίαση των περιοχών της αρμοδιότητας του σωματείου: Αγίου Νικολάου, Βουρβουρούς, Μεταγγιτσίου, Όρμου Παναγιάς, Πυργαδικίων

Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Χρήσιμα τηλέφωνα και Δημόσιες υπηρεσίεςΠεριοχές

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥ
ΠΥΡΓΑΔΙΚΙΑ
ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙ
-----------------
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

 

Ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις

1) ‘’Τα κόντηλα’’. Προτελευταία ημέρα του έτους πριν το ξημέρωμα, παρέες παιδιών ξεχύνονται στους δρόμους τραγουδώντας, δίνοντας ευχές στους νοικοκύρηδες των σπιτιών, που ανοίγουν τις πόρτες τους διάπλατα για ένα κέρασμα και μια ευχή.

2) Λαϊκό γλέντι κάθε ‘’καθαρή’’ Δευτέρα στην πλατεία του χωριού.

3) Λιτανεία των Ιερών εικόνων και των λαβάρων της εκκλησίας κάθε Τρίτη ημέρα του Πάσχα σε μία διαδρομή 5χμ. από Αγ. Νικόλαο μέχρι τον Όρμο Παναγίας και επιστροφή. Το όλο τελετουργικό αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς.

4) Το Σάββατο μετά την καθαρή Δευτέρα, των Αγίων Θεοδώρων λαϊκό πανηγύρι στον Όρμο της Παναγίας παράλληλα με τοπικούς αγώνες δρόμου από Αγ. Νικόλαο έως τον Όρμο.

5) Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων της Αγ. Παρασκευής, με την κορύφωσή τους, στις 26 Ιουλίου.

6) Παραγωγή τσίπουρου με την παραδοσιακή μέθοδο για έναν μήνα περίπου, αρχίζοντας στο τέλος του πρώτου δεκαπενθήμερου του Οκτωβρίου.

7) Στη παραδοσιακή πλατεία της Τσέσμας στα τέλη του Οκτώβρη ανάβει το παραδοσιακό ρακοκάζανο και οι κάτοικοι γιορτάζουν την παραγωγή του οικολογικού τσίπουρου και κρασιού της περιοχής Αγίου Νικολάου και Βουρβουρούς με τη συνοδεία πλούσιων εδεσμάτων.

8) Στο εξωκλήσι του Αι-Γιάννη του Κλήδονα, παραμονή των γενεθλίων του, στις 23 του Ιούνη το απόγευμα οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές και καίνε το αναρριχόμενο αρωματικό φυτό ‘’δαχλύδανος’’. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό οι κάτοικοι πηδάνε πάνω από τις φωτιές γιατί ο Αι-Γιάννης τους ξεκλειδώνει τη μοίρα τους. Ακολουθεί παραδοσιακό κουρμπάνι.