ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
ΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥΣ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΥΡΓΑΔΙΚΙΩΝ, ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ
“ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ”

Άγιος Νικόλαος, Χαλκιδική
Greek
English
German
Russian

Menu:

about pages :

Οι σελίδες αυτές είναι μία πρωτοβουλία του σωματείου τουριστικών καταλυμάτων "ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ " για την προώθηση και παρουσίαση των περιοχών της αρμοδιότητας του σωματείου: Αγίου Νικολάου, Βουρβουρούς, Μεταγγιτσίου, Όρμου Παναγιάς, Πυργαδικίων

Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Χρήσιμα τηλέφωνα και Δημόσιες υπηρεσίες



Περιοχές

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥ
ΠΥΡΓΑΔΙΚΙΑ
ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙ
-----------------
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

 

Ιστορία

Η περιοχή του Αγίου Νικολάου κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Ίχνη προϊστορικών οικισμών έχουν εντοπισθεί στις περιοχές Βέτρυνος νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού και στην περιοχή Άγιος Γεώργιος βορειοδυτικά του χωριού, όπως αναφέρεται και σε αγιορείτικα έγγραφα του 1300. Την ίδια εποχή κατοικούνταν και η περιοχή Πύργος βορειοανατολικά του χωριού, που τα κλασικά χρόνια εξελίχθηκε σε πολιτισμό με την ονομασία ‘’Σίγγος’’ από όπου πήρε το όνομα του και ο Σιγγιτικός Κόλπος.

Είσοδος εκκλησίας Το σημερινό χωριό του Αγίου Νικολάου προέκυψε από τη συνένωση δύο οικισμών: του Αγίου Νικολάου (πρόσφυγες από τη Μάνη) και του αγίου Γεωργίου (ντόπιοι Μακεδόνες) όπου σώζεται και το ομώνυμο ξωκλήσι. Οι κάτοικοι των δύο οικισμών δημιούργησαν το χωριό σε νέα τοποθεσία(τη σημερινή), στο οποίο ο οικισμός του Αγίου Νικολάου έδωσε το όνομα του και ο Άγιος Γεώργιος έγινε πολιούχος του χωριού.

Οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου συμμετείχαν στους απελευθερωτικούς και εθνικούς αγώνες των Ελλήνων. Στην επανάσταση της Χαλκιδικής το 1823 και στην επανάσταση του 1854 με τον Καρατάσο Δ. όπου χάθηκε το σύνολο του ανδρικού πληθυσμού και λόγω της μεγάλης προσφοράς των κατοίκων στον αγώνα, ο οπλαρχηγός Καρατάσος άφησε το λάβαρό του στο χωριό όπου φυλάσσεται μέχρι και σήμερα στη κοινότητα.

Μεγάλη η προσφορά των κατοίκων στον απελευθερωτικό αγώνα του 1912 ενώ στη κατοχή 1941-1945 οι κάτοικοι συμμετείχαν στην αντίσταση και φυγάδεψαν πολλούς στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων με υποβρύχια που έρχονταν στο νησί Διάπορο. Γι’ αυτήν τη προσφορά των κατοίκων υπάρχει ευχαριστήριο του πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας που φυλάσσεται και αυτό στη κοινότητα.